خوردن جگر در بارداری: فواید، مضرات و نکات مهم
در دوران بارداری تغذیه یکی از اصلیترین مواردی است که برای به دنیا آوردن یک کودک سالم اهمیت دارد. گوشت یکی از مواردی است در دوران بارداری ممکن است مصرف شود و از طرفی سوالاتی در مورد بیخطری بودن آن برای یک زن باردار پیش بیاید. جگر یکی از این خوراکیهای گوشتی است که به دلیل خونساز بودن گاها برای خانمهای باردار به دلیل عدم آگاهی تجویز میشود. خوردن جگر در بارداری زیاد گزینهی مناسبی نیست. در این مقاله قصد داریم با دلایلی به شما بگوییم که آیا خوردن جگر در دوران بارداری ضرر دارد یا خیر؟ با ما همراه باشید.
در دوران بارداری تغذیه یکی از اصلیترین مواردی است که برای به دنیا آوردن یک کودک سالم اهمیت دارد. گوشت یکی از مواردی است در دوران بارداری ممکن است مصرف شود و از طرفی سوالاتی در مورد بیخطری بودن آن برای یک زن باردار پیش بیاید. جگر یکی از این خوراکیهای گوشتی است که به دلیل خونساز بودن گاها برای خانمهای باردار به دلیل عدم آگاهی تجویز میشود. خوردن جگر در بارداری زیاد گزینهی مناسبی نیست. در این مقاله قصد داریم با دلایلی به شما بگوییم که آیا خوردن جگر در دوران بارداری ضرر دارد یا خیر؟ با ما همراه باشید.
خوردن جگر در بارداری
جگر به طور کلی یک غذای سالم است که غنی از ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین میباشد، اما حاوی مقادیر زیادی از ویتامین A و یا رتینول است. ویتامین A پیش ساخته در محصولات حیوانی مانند تخم مرغ، شیر و جگر یافت میشود. وجود مقدار زیاد ویتامین A در رژیم غذاییتان ممکن است باعث ایجاد نقایص مادرزادی در کودک شما شود، مخصوصا در اولین ماههای بارداری.
آیا زنان باردار میتوانند جگر بخورند؟
به طور کلی خوردن جگر در بارداری برای زنان باردار ممنوع نیست. جگر مجموعهای از موادی است که میتواند برای مادر و فرزند در حال رشد مفید باشد، با این حال، خطرات متعددی وجود دارد که ممکن است خود را نشان دهند و لازم است آنها را به بهترین وجه ممکن کاهش داد و کنترل کرد.
اشکال مختلف کبد
در فرآوردههای گوشتی، جگر را میتوان از حیوانات مختلف تامین و مصرف کرد و به طور کلی در بیش از یک سبک ارائه میشود تا متناسب با نیازهای مختلف باشد. تهیه سوسیس از جگر روشی نسبتا رایج در گناجدن کبد در برنامهی غذایی در بسیاری از نقاط جهان است. یک غذای سریع یا یک میانوعده بر پایه کبد، جگر چرخ کرده است که آن را به یک آمادگی مناسب تبدیل میکند.
فواید مصرف جگر در بارداری
جگر حاوی برخی از عناصر حیاتی است که خوردن جگر در بارداری برای مادر و نوزاد ضروری به نظر میرسد. با این که خوردن جگر در بارداری زیاد توصیه نمیشود، اما به دلیل خواصی که دارد میتواند فوایدی را نیز در این دوران داشته باشد.
- اسید فولیک موجود در کبد نقش کلیدی در محافظت از کودک درون رحم دارد و رشد عصبی او را افزایش میدهد.
- پروتئینها منبع اصلی انرژی هستند که یک زن به مقدار خوب در طول دوران بارداری نیاز دارد و میتواند به اندازه کافی از آن از کبد به دست آورد.
- ویتامین A نه تنها یک تغذیه همهجانبه را فراهم میکند بلکه مستقیما بر رشد بینایی و ایمنی در کودک نوپا تاثیر میگذارد.
- وجود آهن در جگر یکی از مهمترین دلایلی است که به زنان باردار مصرف چگر توصیه میشود زیرا این امر خطرات کم خونی را کاهش میدهد و خون را سالم نگه میدارد.
چرا جگر برای بارداری مضر است؟
همانطور که وجود ویتامین A در جگر در دوران بارداری میتواند مفید باشد اما مصرف بیش از اندازهی ویتامین A در دوران بارداری چندان جالب نیست. جگر حاوی غلظت بالایی از ویتامین A است. میزان دقیق ویتامین A موجود در جگر بسته به منبع آن متفاوت است. برای مثال، جگر گوساله مقدار بیشتری ویتامین A نسبت به جگر مرغ دارد. اما حتی مقادیر کم هم میتواند به دلیل شکل آن مضر باشد.
معمولا در تغذیه انسان دو نوع ویتامین A وجود دارد. نوع اول آن به نام رتینول در پروتئینهای حیوانی نظیر گوشت قرمز، گوشت سفید و لبنیات یفت میشود و نوع دوم آن در میوهها و سبزیجات مختلف یافت میشود که بتاکاروتن نام دارد. ویتامین A موجود در جگر به شکل رتینول است.
بدن انسان قادر است ویتامین A (رتینول) را به مدتی طولانی در خود ذخیره کند. بنابراین نیازی به مصرف هر روزه این ویتامین نیست زیرا افراط در مصرف رتینول میتواند به سرعت سلامت جنین را به خطر بیندازد. علاوه بر آن در صورت استفاده از مکملهای غذایی یا ویتامینی باید کاملا احتیاط کنید که میزان ویتامین A دریافتی شما بیش از حد مجاز توصیه شده نباشد.
خوردن جگر در بارداری و دریافت بیش از اندازه ویتامین A به شکل رتینول میتواند منجر به نقایص زایمان شود. این نقایص میتواند به صورت جهش باشد و حتی میتواند منجر به رشد سلولهای سرطانی شود. همچنین رتینول برای مادران باردار هم مضر است و باید از مصرف آن به هر شکل خودداری شود. بعلاوه جگر دارای کلسترول بالا نیز هست که برای همه خطرناک است.
در کنار رتینول، میزان کلسترول در کبد بالا است. خوردن جگر در بارداری و کلسترول بالا باعث میشود این غذا برای خانمهای باردار که دارای مشکلات مربوط به فشار خون بالا است، یک انتخاب بد باشد.
مقدار مجاز مصرف جگر در دوران بارداری
هیچ معیاری در مورد اینکه مصرف چه میزان جگر در هفته برای یک زن باردار بی خطر است وجود ندارد. نسبت ویتامینهای موجود در آن بسیار قابلتوجه هستند، بنابراین برای مصرف آنها نباید زیاد افراط کرد. از این رو، به طور کلی به نفع شما است که مصرف خود را به مدت یک هفته یا دو بار در ماه حفظ کنید.
منابع جایگزین ویتامین A
همانطور که گفته شد، خوردن جگر مرغ برای زن باردار در این دوران میتواند ریسکهایی داشته باشد، اما نباید از مصرف ویتامین A در این دوران غافل شد. ویتامین A قطعا برای نوزاد ضروری است. اما برای تامین این ویتامین نیازی نیست حتما به جگر وابسته باشید. منابع جایگزین دیگری هستند که میتواند این ویتامین را با خطر کمتری برای شما تامین کنند. بهترین گزینه برای جایگزینی جگر برای تامین ویتامین A سبزیجات و میوهها هستند چرا که به جای نوع رتینول ویتامین نوع بتاکاروتن دارند. برخی از این منابع طبق لیست زیر هستند.
- برگ شلغم
- اسفناج
- کدو حلوایی
- سیب زمینی شیرین
- هویج
تمامی موارد مورد نیاز در مورد خوردن جگر در بارداری را برای شما بیان کردیم. امیدواریم که این گفتهها برای شما نیز مفید بوده باشد. ممنون که با این مطلب نیز همراه ما بودید.
برگرفته شده از: parenting.firstcry.com