تورم مرغی؛ جوج‌زدن هم حسرت می‌شود؟

رضا سواری، تولیدکننده نمونه مرغ ایران با بیان اینکه شاید دولت به اندازه سه ماه ذخیره ‏پشتیبانی منجمد داشته باشد می‌گوید: «ممکن است دولت برای جلوگیری از افزایش قیمت مرغ، اقدام به استفاده ‏از ذخیره پشتیبانی خود کند و مرغ‌های منجمد را به بازار بیاورد، اما نباید فراموش کنیم که فرهنگ مصرف همه مردم ‏منجمدخوری نیست و خیلی‌ها گوشت مرغ گرم مصرف می‌کنند.» افزایش ٣٠‌درصدی قیمت مرغ از ابتدای تیرماه امسال باعث ‏شده برخی از خانوار‌های کم درآمد مجبور به حذف این ماده غذایی از سفره‌شان شوند و آن را با سیب‌زمینی جایگزین کنند. ‏

گرانی مرغ و خانوار‌های کم درآمد

برخی از خانوار‌های ایرانی به دلیل درآمد پایین، توان خرید گوشت قرمز ندارند و آن را با گوشت مرغ جایگزین کرده‌اند، اما طی ‏چند روز اخیر که قیمت مرغ هم گران شده است، مجبور به جایگزین کردن آن با سیب زمینی شده‌اند. رضا که کارگر خدماتی ‏ شرکتی خصوصی است و ماهانه حدود ٢‌میلیون تومان درآمد دارد، می‌گوید: «همسرم خانه‌دار است و دو فرزند شش و دو ساله دارم. ‏در ماه می‌توانم دو تا مرغ بخرم که همسرم آن را با سیب‌زمینی و برنج می‌پزد. در چند روز گذشته به علت گران شدن مرغ، ‏نتوانستم این ماده غذایی را خریداری کنم و مجبور شدیم همان برنج و سیب‌زمینی پخته بخوریم. البته هرچقدر هم مرغ گران ‏بشود، باید بخرم، چون بچه‌ها نیاز به پروتیین دارند و درحال رشدند.»

داود هم که کارگر ساختمانی است، می‌گوید: «درآمد ‏ماهانه من بستگی به کار دارد. ممکن است چند ماه سر یک ساختمان باشم، اما بقیه‌سال کاری پیدا نکنم. وقتی مرغ گران شد، ‏کمی دست دست کردم که بخرم یا نه، چون نگران شدم در باقی هزینه‌ها کم بیاورم.» ‏

راهکار دولت برای کاهش گرانی ‏

معاون امور هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران از کاهش قیمت مرغ در هفته جاری خبر داده است؛ رضا سواری، تولیدکننده ‏معتقد است دولت برای کاهش قیمت مرغ به توزیع مرغ‌های منجمد در بازار روی خواهد آورد یا نهاده‌های دامی مورد نیاز ‏تولیدکننده‌ها را به قیمت دولتی در اختیار زنجیره‌های تولید قرار خواهد داد. سواری می‌گوید: «همه مردم به مرغ منجمد تمایل ندارند و خیلی‌ها مرغ گرم مصرف می‌کنند. از طرفی اگر ذرت و سویا به وفور ‏در اختیار تولیدکننده‌ها قرار بگیرد، قطعا تولید بهبود پیدا می‌کند و قیمت‌ها کم می‌شود.

وزیر جهاد کشاورزی هم اخیرا گفته ‏مشکلی در تأمین نهاده‌ها ندارند، اما من به‌عنوان تولیدکننده فکر می‌کنم مشکل وجود دارد و نمی‌شود تأمین کرد.» سواری یک ‏احتمال دیگر نیز برای کاهش قیمت مرغ می‌دهد: «ممکن است به زور به کشتارگاه‌ها بگویند باید به هر شکلی که شده، مرغ را ‏به قیمت مصوب (١٥‌هزار تومان) بدهید. این اقدام چکشی است و ممکن است چهار پنج روز جواب بدهد، اما بعد از آن دیگر کسی ‏‏ (تولیدکننده) ادامه نخواهد داد. چون قیمت اعلام شده با هزینه‌ها جور درنمی‌آید.» ‏

مشکل نهاده‌ها حل نشده است

حشمت الله عسگری، معاون امور هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران گفته است به دلیل «افزایش جوجه‌ریزی» و «سرعت در ‏تأمین نهاده‌های دامی» قیمت گوشت مرغ در هفته جاری به زیر قیمت مصوب یعنی ١٥‌هزار تومان خواهد رسید. این درحالی ‏است که همچنان تولیدکننده‌ها از افزایش قیمت نهاده‌های دامی و کمبود آن در بازار حرف می‌زنند.

سواری با بیان اینکه قیمت ‏منطقی هر کیلوگرم مرغ گرم باید ١٨‌هزار و ٥٠٠ تومان باشد تا برای تولیدکننده صرف کند، می‌گوید: «در حال حاضر قیمت ‏مرغ در کشتارگاه بین ١٦ تا ١٧‌هزار تومان برای تولیدکننده تمام می‌شود. برای اینکه ١٠‌درصد سود نصیب ما شود باید ‏حدود ١٨‌هزار و ٥٠٠ تومان به مصرف‌کننده برسد، اما سیاست تنظیم بازار چکشی است و قیمت ١٥‌هزار تومان جوابگو نیست ‏چون مشکل گرانی و کمبود نهاده‌های دامی حل نشده است.»

سواری با اشاره به افزایش حدود ٣‌هزار و ٥٠٠ تومانی سویا در ‏بازار آزاد طی دو ماه گذشته و رسیدن به ٧‌هزار و ٦٠٠ تومان ادامه می‌دهد: «قیمت دولتی سویا ٢‌هزار و ٦٥٠ تومان و ذرت ‏هزار و ٥٠٠ تومان است، اما همین نرخ‌ها در بازار آزاد به ترتیب ٧‌هزار و ٦٠٠ تومان و ٢‌هزار و ٦٠٠ تومان شده است. نهاده‌هایی ‏که دولت در اختیار تولیدکننده‌ها قرار می‌دهد، فقط ٢٠‌درصد نیاز آن‌ها را تأمین می‌کند و بقیه نهاده‌ها باید از بازار آزاد تأمین ‏شود. همین مسأله یعنی سه برابر قیمت دولتی باید هزینه صرف خرید نهاده‌ها از دلال‌ها شود.» ‏

وزیر جهاد کشاورزی در اواخر خرداد امسال درباره حل مشکلات نهاده‌های دامی گفته بود: «قرار است سامانه‌ای جدید با عنوان ‏بازارگاه یک یا دو طراحی کنیم که طی یکی، دو هفته آینده از آن رونمایی خواهد شد. با طراحی سیستم توزیع جدید سعی ‏می‌کنیم نهاده‌ها به شکل خام وارد چرخه مصرف نشود. درحال حاضر بیش از ٥٠٠کارخانه معتبر تولید خوراک دام داریم که ‏بخشی از نهاده‌ها در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد. بخشی در زنجیره‌ها توزیع می‌شود و بخشی دیگر هم به صاحبان صنایع بزرگ که ‏کشاورزان پیش‌رو هستند، می‌رسد. همچنین کارخانه‌های کوچک را هم تحت پوشش داریم.»

کاظم خاوازی به استفاده از استارت‌‏آپ‌ها برای حذف دلالی و کنترل قیمت‌ها خبر داده و افزوده: «قرار است امکانات انبارداری و دیگر امکانات لازم در اختیار این ‏تیم توزیع‌کننده فنی و دانش‌بنیان قرار گیرد تا به کمک آن‌ها بخشی از واسطه‌ها که هیچ ارزش افزوده‌ای ندارند از چرخه کشاورزی ‏حذف شوند. این اتفاق درنهایت به متعادل‌شدن قیمت‌ها هم کمک خواهد کرد‎. ‎‏» ‏

مشکل دیگر تولیدکننده‌ها، تأمین واکسن است که به دلیل کمبود در بازار به شکل قاچاق وارد کشور و در ‏برخی موارد به دلیل رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی منجر به رشد بیماری‌های مختلف مانند آنفلوآنزا در کارگاه‌های تولیدی ‏مرغ می‌شود. سواری با بیان این موضوع می‌گوید: «واکسنی که قبل از عید ١٠٠‌هزار تومان بیشتر قیمت نداشت حالا شده یک ‏میلیون و ٣٠‌هزار تومان. واکسنی هم که بوده ٣٠٠‌هزار تومان، شده ٣‌میلیون و ٢٠٠‌هزار تومان. چون قبلا ارز دولتی به این ‏واکسن‌ها اختصاص پیدا می‌کرد، اما حالا این‌طور نیست. ضمن اینکه کمبود هم اتفاق افتاده است.» ‏

قیمت مرغ ارزان می‌شود؟

دولت از یک سو با تصویب قیمت هر کیلوگرم ١٥‌هزار تومان برای گوشت مرغ و از سوی دیگر با توزیع مرغ منجمد در بازار تلاش ‏می‌کند قیمت این ماده غذایی را کاهش دهد، اما تولیدکننده‌ها چندان به نتیجه‌بخش بودن این اقدامات خوش‌بین نیستند. ‏سواری می‌گوید: «این شرایط (گرانی مرغ) ادامه پیدا خواهد کرد و احتمالا بدتر هم خواهد شد، چون مشکلات همچنان وجود ‏دارد.

متولی ما وزارت جهاد کشاورزی است، اما وزارت صمت است که تنظیم بازار را در اختیار دارد. این درحالی است که وزارت ‏جهاد به مشکلات تولیدکننده‌ها واقف است و می‌تواند آن‌ها را حل کند.» تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت هر کیلوگرم مرغ در ‏بازار حدود ١٨‌هزار تومان است؛ باید دید سیاست‌های دولت برای کاهش مرغ در هفته جاری جواب می‌دهد یا اینکه نگرانی ‏تولیدکننده‌ها از افزایش بیشتر آن، رنگ واقعیت به خود می‌گیرد؟ ‏

تورمجوجزدنحسرتمرغیمیشودهم
دیدگاه ها (0)
دیدگاه شما